Kelan työkokeilu ja työhönvalmennus

Mietitkö mikä olisi sopiva työnkuva juuri sinulle? Kelan palveluista saat tukea työuran suunnitelmiin erityisesti silloin, kun oma terveys ja voimavarat vaikuttavat valintoihin.

Nainen katsoo metsäistä maisemaa.

Mitä ovat Kelan työkokeilu ja työhönvalmennus?

Kelan uudet kuntoutuspalvelut, työkokeilu ja työhönvalmennus, ovat työllistymistä edistävää ammatillista kuntoutusta. Kuntoutuspalvelu on kuntoutujalle maksuton. Palvelussa tavoitellaan sitä, että urasuunnitelmasi selkenevät ja pääset etenemään omaan tahtiisi kohti työelämää, työhön tai yrittäjäksi.

Työkokeilu ja työhönvalmennus soveltuvat palveluiksi silloin, kun jokin sairaus tai vamma heikentää kykyä tehdä töitä. 16–29-vuotias nuori voi hakea mukaan myös silloin, kun toimintakyky on heikentynyt jostain muusta syystä.

Kuntoutuspolku lyhyesti

Ikoni - Yrittäjävalmennus
  1. Saat rinnallesi oman valmentajan, joka tukee sinua koko kuntoutuspolun ajan ja saattaa sinut perille asti seuraavaan askelmaan. Kuntoutus suunnitellaan yhdessä sinulle sopivaksi.
  2. Tavoitteemme on rakentaa sinulle luotettava ja turvallinen kuntoutuspolku. Kuntoutuksen aikana valmentaja hakee kanssasi paikkaa työelämästä ja pysyy rinnalla myös työelämäjakson ajan.
  3. Palvelun aikana voit aloittaa työkokeilun tai edetä suoraan palkkatyöhön. Jos mietit yrittäjäksi ryhtymistä, saat tukea ja valmennusta yrittäjyyteen.

Kaksi vaihtoehtoa – kumpi sopii sinulle?

Käsi piirtää viivaa puuhun verstaalla.

Työkokeilu

Palvelu on hyvä vaihtoehto sinulle, jos

  • haluat varmistaa, soveltuuko sinua kiinnostava työ itsellesi terveyden, toimintakyvyn ja kokonaistilanteen näkökulmasta
  • haluat lisää tietoa ammateista ja työnkuvista ja saada varmuutta eri vaihtoehdoista
  • haluat selvittää jonkin alan soveltuvuuden terveydentilalle tai toimintakyvylle, ennen kuin haet opiskelemaan

Kesto

Työkokeilu kestää enintään viisi kuukautta. Yksi kuukausi on varattu valmennusjaksoille, jolloin etsitään työkokeilupaikkaa ja valmistaudutaan töihin. Työkokeilu työpaikalla kestää 45 päivää.

Työhönvalmennus

Palvelu on hyvä vaihtoehto sinulle, jos

  • toimintakyky ja elämäntilanne ovat sellaiset, että voit siirtyä palkkatyöhön tai aloittaa yrittäjänä
  • tarvitset tukea työllistymiseen tai yrityksen aloittamiseen
  • sinulla on hyvät työelämätaidot ja halua oppia uutta
  • tarvitset kuntoutuksellista valmennusta, joka tukee työllistymistä ja työelämässä pysymistä
  • olet sitoutunut ja motivoitunut työhönvalmennukseen

Kesto

Työhönvalmennus kestää enintään 13 kuukautta. Yksi kuukausi on varattu valmennusjaksoille, jolloin etsitään työpaikkaa ja valmistaudutaan tulevaa työtä varten. Kuntoutuja työskentelee työpaikassaan tai yrittäjänä 95 päivää.

Mitä työkokeilussa tai työhönvalmennuksessa tapahtuu?

Työkokeilussa toimimme näin

Tavoite on, että löydät itsellesi sopivan ammatin, työtehtävän tai koulutusalan. Saat varmuutta päätöksiin. Samalla päivität työnhaun taitoja, saat työhaastattelukokemusta ja lisää osaamista sinua kiinnostavalta alalta.

Työkokeiluun sisältyy tapaamisia valmentajan kanssa kasvokkain ja etänä. Kartoitamme vahvuuksiasi ja kiinnostuksiasi ja haemme yhdessä työkokeilupaikkaa.

Olet työkokeilussa aidolla työpaikalla esimerkiksi sinua kiinnostavan alan yrityksessä. Voit kokeilla työtä yhdessä tai kahdessa työpaikassa.

Valmentaja tekee sinun kanssasi kuntoutuksen aikana tarkan ammatillisen suunnitelman.

Varmistamme myös, että elämässäsi on tukitoimia, palveluja ja verkostoa, joita tarvitset suunnitelman toteuttamiseen. Kuntoutus sisältää verkostotyötä.

Olet valmentajan kanssa yhteydessä koko kuntoutuksen ajan ja valmentaja käy työpaikalla.

Työhönvalmennuksessa toimimme näin

Tavoite on, että löydät sopivan palkkatyön tai paikkasi yrittäjänä.

Työskentelet kuntoutuksen aikana osa-aikaisessa tai kokoaikaisessa palkkatyössä. Jos taas yrittäjyys on sinulle ajankohtaista, edistämme yhdessä yritystoiminnan käynnistämistä. Tällöin työskentelet palvelun aikana omassa yrityksessäsi.

Työhönvalmennukseen sisältyy tapaamisia valmentajan kanssa kasvokkain ja etänä. Kartoitamme vahvuuksiasi ja kiinnostuksiasi ja haemme yhdessä työpaikkoja.

Olet valmentajan kanssa yhteydessä koko kuntoutuksen ajan ja valmentaja käy työpaikalla. Kuntoutuksessa hyödynnämme myös sinua tukevaa palveluverkostoa.

Miten haet mukaan?

Hae työkokeiluun tai työhönvalmennukseen Kelan kautta.

  • Kelassa kuntoutuksen asiantuntija auttaa sinua löytämään sopivan valmennuksen. Voit valita kuntoutuksesi toteuttajaksi Cimson Koulutuspalvelut, jos toimimme alueellasi.
  • Jos olet työnhakijana kotikuntasi työllisyyspalveluissa, voit saada sitä kautta opastusta hakemiseen (entinen TE-toimisto).
  • Voit myös soittaa Kelan valtakunnalliseen palvelunumeroon, p. 020 692 205. Mainitse puhelussa, että toivot palveluntuottajaksi Cimson Koulutuspalvelut.

Lisätiedot ja hakuohjeet löydät Kelan verkkosivuilta

https://www.kela.fi/ammatillinen-kuntoutus-nain-haet

Miksi Cimsonille?

  • Cimson on tehnyt paljon työtä ammatillisen kuntoutuksen asiakkaiden parissa. Etsimme työpaikkoja, työkokeilupaikkoja ja uusia ammatteja koko ajan eri-ikäisille työuran suunnittelijoille.
  • Meillä on kokemusta erilaisista mutkista matkalla omiin unelmiin. Haasteet ja onnistumiset (työ)elämässä ovat siis meille tuttuja ja olemme tottuneet niitä yhdessä selvittämään.
  • Meillä on hyvät yhteydet työelämään. Käymme yrityksissä ja pidämme yhteyttä tiiviisti eri alojen toimijoihin. Näin meillä on runsaasti tietoa eri ammateista ja arjesta.
  • Ja ennen kaikkea – meillä on tarjolla rohkaisevaa ja asiantuntevaa tukea. Sinä olet tervetullut meille!

Palvelemme sinua näillä alueilla

Keski-Suomi, Pirkanmaa, Pohjois-Pohjanmaa, Päijät-Häme

Voit tarkistaa Kelan hakusivulta, kuulutko näiden alueiden piiriin. Toimi sivulla näin:

  1. Valitse vastaus kysymykseen ”Etsin palveluntuottajaa, jolla on oikeus antaa” *> valitse ”Ammatillista kuntoutusta
  2. Valitse kotikuntasi
  3. Valitse ”Haettava kuntoutus” kuntoutusmuodoksi > Työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus
  4. Valitse ”Hae

Kysy lisää

Mikäli kiinnostuit ja haluat keskustella lisää Kela-valmennuksista, ota yhteyttä Merviin.

Mervi Turunen
aluejohtaja, Kela-valmennusten palveluvastaava
mervi.turunen@cimson.fi
040 715 8487

Valmentajat

Säkkinen Kati
Kela-valmennusten koordinaattori
valmentaja, Pohjois-Pohjanmaa
Sosionomi (AMK), työkykykoordinaattori, neuropsykiatrinen valmentaja, ammatillinen opettaja, lähihoitaja
kati.sakkinen@cimson.fi
050 377 9042

Olen kokenut työnhaun tukija. Autan asiakasta tunnistamaan vahvuutensa ja löytämään uusia mahdollisuuksia työuralle. Monipuolista osaamistani ja kannustavaa asennettani hyödyntäen huomioin laajasti työkykyyn, voimavaroihin ja hyvinvointiin vaikuttavat tekijät. Valmennuksellinen ja ratkaisukeskeinen työotteeni tukee yksilöllistä ohjausta, joka edistää kuntoutumista ja pitkäaikaista jaksamista työelämässä. Jokaisella on potentiaalia kukoistaa oikean tuen avulla.

Honkaniemi Hannu
valmentaja, Pohjois-Pohjanmaa
Kasvatustieteilijä, lyhytterapeutti, neuropsykiatrinen valmentaja, psykoterapeuttiopiskelija

Tuon asiakasohjaukseen yli 10 vuoden kokemuksen työllistymistä tukevista palveluista. Kuntoutusvalmennus kanssani voi olla terapeuttista, elämänhallintaa tukevaa tai työnhakutaitoja kehittävää. Ohjaan mieluummin kalastamaan kuin annan valmiita kaloja ja tarjoan myös suoria työ- ja toimintapaikkoja. Verkostotyö on vahvuuteni, samoin luova ongelmanratkaisu. Olemme ratkaisseet mm. mielenterveyden haasteita ja työnhakutaitoja – usein tuloksena työ-, koulutus- tai työkokeilupaikka.

Marjakangas Johanna
valmentaja, Pohjois-Pohjanmaa
Sosionomi (AMK), Restonomi (AMK), ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja, työkykykoordinaattori, VOIMAKEHÄ®-valmentaja, jännittäjäryhmän ohjaaja, tuleva ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti. Lisäksi tradenomiopintoja sekä kulttuurihistorian ja kasvatustieteen (luokanopettaja) opintoja.

Olen ohjaustyön ammattilainen, jolla on elämänmyönteinen ja ratkaisukeskeinen työote. Empaattinen kuuntelu ja toivoa herättävä kohtaaminen ovat ohjaukseni ytimessä. Tuon tukea urasuunnitelmaasi ja tavoitteisiisi koko kuntoutusprosessin ajan yksilöohjauksen ja verkostotyön keinoin. Itsetuntemus on avain hyvinvointiin ja oikeiden uravalintojen tekemiseen. Vahvistamme sitä mm. voimavara- ja tulevaisuustyöskentelyllä. “Ihminen, tunne itsesi! Se on elämänviisauden alku.”

Tolonen Eija
valmentaja, Keski-Suomi 
Yhteiskuntatieteen maisteri, neuropsykiatrinen valmentaja, ammatillinen opettaja

Pitkä kokemukseni ohjausalalla on tuonut luoton siihen, että jokaiselle löytyy mahdollisuuksia työ- ja opintopoluilla. Nostetaan yhdessä esiin voimavarojasi, vahvuuksiasi sekä osaamistasi ja etsitään elämäntilanteeseesi sopivia ammatillisia suuntia. Haluan panostaa ymmärtävään, kuuntelevaan ja turvalliseen vuorovaikutukseen. Ohjaustilanteessa hyödynnän ratkaisukeskeistä työotetta ja tuon esiin uusia ideoita pohdittavaksi. 

Nieminen Karoliina
valmentaja, Pirkanmaa
Sosionomi (AMK), pian valmistuva neuropsykiatrinen valmentaja, pukuompelija ja media-assistentti

Olen monenmoista polkua nähnyt valmentaja, jolle tärkeää on kohdata asiakkaat ennen kaikkea ihmisenä. Valmentajana olen kuin henkinen kävelykeppi, tukien askeleitasi kohti uusia polkuja. Nepsy-haasteet ja erilaiset jaksamisen pulmat ovat tuttuja juttuja, joiden kanssa elämiseen löytyy työkalupakistani jo monenlaisia työkaluja. Uskon mahdollisuuksiin ja siihen, että elämä kantaa aina tavalla tai toisella. Jos ei muuta, niin mustan huumorin avulla.

Ihonen Johanna
valmentaja, Pirkanmaa
Sosionomi (AMK), ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja

Valmentajana kuuntelen ja havainnoin asiakkaan kokonaistilannetta inhimillisellä otteella. Etenen valmennuksessa vahvuuslähtöisesti, ja haluan olla vahvistamassa asiakkaan pystyvyyden tunnetta. Minulle on tärkeää, että asiakkaalle jää valmennuksesta käteen jotain hänelle itselleen aidosti tärkeää. Ymmärrykseni neuropsykiatrisista haasteista on myös vahvaa, ja kuljen mielelläni asiakkaan tukena kohti toimivampaa arkea ja työelämää.

Lindholm Johanna
valmentaja, Päijät-Häme
Sosionomi, lyhytterapeutti, päihdetyön ammattilainen

Asiakas on aina kokonaisuus, ja kuuntelu on tärkein työvälineeni. Uskon jokaisen voimavarojen ja vahvuuksien tunnistamisen olevan tärkeää. Haastavassa tilanteessa huomio kiinnittyy usein vaikeuksiin ja unohtuu se, mihin pystyy. Haluan tehdä työskentelystä selkeää ja helposti ymmärrettävää. Pilkomme tavoitteet pieniksi, jolloin edistyminen on konkreettista. Yhdessä löydämme muutosta tukevia keinoja, jotka auttavat sinua eteenpäin.

Suonpää Jouni
valmentaja, Päijät-Häme
KT Lis., KTM, opettajan pedagoginen pätevyys, näyttötutkintomestari

Yrittäjyys ja itsensä työllistäminen ovat minun vahvuuksiani. Jos suunnittelet yritystoiminnan perustamista, voimme yhdessä tarkastella kysymystä: Onko minusta yrittäjäksi.