Muutosturva yrityksille ja organisaatioille - tuki irtisanotun uudelleen työllistymiseen

Muutosturvatilanteessa me Cimsonilla teemme töitä sen eteen, että siirtymät sujuvat mahdollisimman joustavasti niin työntekijän kuin organisaationkin näkökulmasta.

Muutosturvapalvelumme auttaa isoissa ratkaisuissa

Muutosturva Cimsonilla tarkoittaa aina aikaansaavaa työotetta. Meille on tärkeintä, että sekä palvelun tilaaja että irtisanottu osaaja kokevat saavansa hyötyä. Cimson hoitaa lakisääteisen muutosturvan alusta loppuun saakka kustannustehokkaasti.

Muutosturvapalvelumme ydintä on pitkä kokemus työurien muotoilusta: tuemme tuhansia asiakkaita vuodessa työpaikkojen löytämisessä, ammatillisten näköalojen avaamisessa tai yrittäjäksi ryhtymisessä.

Kokemuksemme pohjalta muutosturvatilanteessa oleva ihminen toivoo erityisesti yhdessä tekemistä asiantuntevan valmentajan kanssa sekä henkilökohtaista valmennusta. Palvelumme mukautuu erilaisiin tarpeisiin. Valtakunnallisena toimijana pystymme tuottamaan muutosturvapalvelua koko Manner-Suomen alueella.

Muutosturva perustuu lakiin

Muutosturvan tarkoitus on tukea sekä työnantajaa että työntekijöitä irtisanomistilanteessa.

Muutosturva on lakisääteinen toimintamalli, jonka tavoitteena on helpottaa ja nopeuttaa irtisanotun työllistymistä.

Hoidamme muutosturvaprosessin alusta loppuun. Näin työnantaja täyttää muutosturvan velvoitteet ja työntekijän oikeuksista ja velvollisuuksista on huolehdittu lain tarkoittamalla tavalla.

Tukea muutoksen paikalla

Muutosturvapalvelussa valmennamme työntekijät haasteiden läpi käytännönläheisesti ja tarvittaessa vahvaakin tukea antaen. Tavoitteena on löytää ratkaisu muutostilanteeseen uuden työn, opiskelun tai yrittäjyyden kautta. Työntekijälle valmennus on arvostava tuki uudelleensijoittumisessa työuralla.

Muutosturvapalvelussamme käsitellään muutostilanteeseen liittyviä inhimillisiä reaktioita kuten epävarmuuksia ja huolta mutta myös suunnataan ajatukset uusiin tavoitteisiin tahdikkaasti ja ratkaisukeskeisesti.

Tarvittaessa järjestämme muutosturvapalvelun aluksi infotilaisuuden, jossa motivoidaan ja rohkaistaan osallistujia uuteen suuntaan, annetaan välineitä muutoksen käsittelyyn ja kerrotaan muutosturvapalvelun tavoitteet ja toimintatavat.

Muutosturvapalvelussa vaihtoehtoina ovat uravalmennus, työnhakuvalmennus tai yrittäjyysvalmennus. Uusissa työtehtävissä, uuden työn löytämisessä ja yrittäjyyteen ryhtymisessä itsetuntemuksella ja osaamisen tunnistamisella on suuri merkitys, ja niitä työstetään valmennuksessa yksilöllisen tarpeen mukaan. Joskus koulutukseen hakeutuminen on ensimmäinen askel kohti uutta työuraa, ja tällöin koulutusvaihtoehtojen selvittely ja sopivien koulutusten löytäminen ovat osa muutosvalmennusta.

Valmennukseen osallistuva saa

  • henkilökohtaisen valmentajan
  • kattavan osaamiskartoituksen ja valmennuksen osaamisen sanoittamiseen
  • ohjausta työnhakuun, urasuunnitteluun ja/tai yrittäjyyteen sekä muutoskoulutusta koskevien valintojen tekemiseen. (Tarjolla olevasta koulutusvalikoimasta päättävät TE-palvelut ja yritys.)
  • kehutut ja helppokäyttöiset verkkovalmennukset (Redi-valmennukset)

Uutta uraa tukevat lisäpalvelut

Uraohjauksen psykologin palvelut ovat sovittaessa käytössä ammatillisen suunnan täsmentämisessä. Pääasiallinen työskentelymuoto on henkilökohtainen keskustelu, mutta uravalintojen apuna on mahdollista käyttää myös psykologisia testejä.

Jos palveluun osallistuu samanaikaisesti useita henkilöitä, voidaan henkilökohtaisen valmennuksen lisäksi järjestää ryhmävalmennusta. Keskeisinä teemoina voivat olla esimerkiksi muutoksen kohtaaminen, oman uran suunnittelu, valintojen tekeminen sekä työnhaku. Sisältö muokataan tarvetta vastaavaksi ja yrityksen sekä palveluun osallistuvien toiveiden mukaan.

Kuljetaan yhdessä muutoksen läpi

Olemme muutosvalmennuksen vahva ammattilainen. Meillä on pitkän linjan kokemus työuravalmentajana sekä yrittäjäkouluttajana. Uraohjaukseen keskittyvää työtä olemme tehneet vuodesta 1995. ELY-keskukset ja työ- ja elinkeinotoimistot ovat pitkäaikaisia yhteistyökumppaneitamme. Ammatillisen kuntoutuksen toteuttajana tuemme ammattitaitoisesti muutostilanteissa myös silloin, kun terveydentila vaikuttaa urasuunnitelmiin.

Myös yritykseen jäävät henkilöt voivat tarvita tukea muutostilanteessa ja sen jälkeen. Toteutamme heille palvelua, jonka keskiössä on muutostilanteen aiheuttamien tunteiden ja kuormituksen purkaminen, ja sitä kautta työssäjaksamisen ja työhyvinvoinnin palauttaminen muutosta edeltäneelle tasolle.

Meille on tärkeää, että palvelustamme on todellista hyötyä, joten muutosvalmennuksemme on käytännöllistä ja konkreettista. Ota yhteyttä, ja ratkaistaan, miten voimme auttaa muutoksen keskellä!

Ristolainen Päivi
Kotro Mikko

Asiakastarina: Destia

Muutosvalmennukseemme ollaan tyytyväisiä esimerkiksi Destiassa. Destia otti Cimson Koulutuspalvelut kumppaniksi muutosvalmennukseen, kun yrityksessä oli yt-neuvottelut vuonna 2020.

– Olimme tehneet Cimsonin kanssa yhteistyötä aiemminkin ja se oli ollut positiivinen kokemus, kertoo Destian henkilöstöjohtaja Annu Karttunen.

Destia suunnitteli irtisanottaville palvelupolkumallin, jossa oli erilaisia, yksilöllisiä vaihtoehtoja.

– Palvelupolussa ihminen oli keskiössä. Toivoimme, että irtisanotut löytäisivät polun eteenpäin.

Annu koki yhteistyön Cimsonin kanssa vaivattomaksi ja palvelun asiantuntevaksi.

– Otimme valmennuspalvelun käyttöön, jotta irtisanottavalle henkilöstölle löytyisi tukea työllistymiseen. Jollemme me pysty tarjoamaan töitä, haluamme meillä töissä olleiden löytävän töitä toisaalta.

Annu iloitsee siitä, että monelle löytyi muutosvalmennuksen aikana töitä tai muunlainen hyvä jatkopolku esimerkiksi koulutuksen merkeissä.

Yksi muutosvalmennukseen osallistuneista on tietoliikenneinsinööri Antti Palosaari.

– Minulle valmennuksen suurin hyöty oli siinä saatu motivointi. Jutellessa palautui usko siihen, että teen oikeita asioita. Valmennus vaikutti käsitykseeni siitä, että ei ole hätää – kyllä jotain löytyy, Antti kertoo.

Antti kokee merkittäväksi sen, että yritys tarjoaa muutosvalmennusta.

– Kyllähän se on tosi tärkeää, että firma osoittaa kantavansa vastuuta tilanteesta.

Infra-alalla on myös mahdollista, että irtisanotut työntekijät tulevat samaan yritykseen töihin uudestaan tilanteiden muuttuessa.

– Jos näin työntekijöille käy, niin on hyvä, jos on voinut käydä kasvun paikalla ja tulee takaisin entistä viisaampana ja kokeneempana, Antti toteaa.

Valmennuksen aikana Antti löysi uuden työn. Vaikka nykyinen työnantaja löytyi lopulta itse, Antti kokee saaneensa myös valmennuksessa hyviä työpaikkavinkkejä. Kaiken kaikkiaan valmennus oli hyvä kokemus.

– Ammattilaisurheilijatkin käyttävät valmentajia. Valmennus on hyvä sparraussessio ja hyödyllinen varmasti kenelle tahansa, joka on valmis ottamaan apua vastaan. Ulkopuolinen näkee tilanteen eri tavalla.