Cimson kuntouttaa työelämään uudistuneilla Kelan palveluilla
Jopa 800 000 työikäistä suomalaista kokee, että työkyvyssä on haasteita.
Uudet ammatillisen kuntoutuksen palvelut, työkokeilu ja työhönvalmennus, ovat tulleet Kelan kuntoutusvalikoimaan 2025 alusta. Ne korvasivat aiemmin toteutetun TEAK-kuntoutuksen. Cimson Koulutuspalvelut on alkanut tuottaa työkokeilua ja työhönvalmennusta yhteistyössä Kelan kanssa neljällä eri alueella: Pirkanmaalla, Päijät-Hämeessä, Keski-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla.
Iso joukko kokee työkyvyn haasteita
Tarve on suuri, sillä lähes puolella Suomen työikäisistä on jokin pitkäaikainen sairaus tai vamma. Työkykynsä alentuneeksi arvioi lähes neljännes. (Terve Suomi -kysely 2022.) Noin 800 000 työikäistä suomalaista kokee siis työkyvyn haasteita. Ammatillinen kuntoutus on tarkoitettu niille, joiden työkyky on alentunut ja paluu tai pääsy työmarkkinoille on sen vuoksi haastavaa. Ammatillisen kuntoutuksen tavoite on auttaa paluussa työelämään tai pysymään työelämässä.
Yksilöllinen ja tiivis kuntoutusjakso
Uudet palvelut ovat aiempaa yksilöllisempiä. Kuntoutus alkaa kuukauden mittaisella jaksolla, jonka aikana kartoitetaan asiakkaan vahvuudet, tarpeet ja kiinnostuksen kohteet sekä etsitään näitä vastaava työskentely-ympäristö.
Tiiviin aloitusjakson aikana tapaamisia voi olla useamman kerran viikossa, jolloin kuntoutusprosessi etenee jouhevasti ja vahva yhteistyö tukee tavoitteisiin pääsyä. Tapaamiset henkilökohtaisen valmentajan kanssa toteutetaan kahden kesken joko kasvokkain tai Teamsin välityksellä. Lisäksi koko kuntoutuksen ajan tehdään yhteistyötä tarvittavien verkostojen kanssa.
Työjakson aikana asiakas työskentelee aidossa työympäristössä ja työtehtävissä joko kuntoutusrahan turvin tai palkkatyösuhteessa. Valmentaja varmistaa työtehtävien soveltuvuuden ja on asiakkaan ja työnantajan tukena koko kuntoutusjakson ajan.
Valmentajalla oltava hyvät yhteydet työelämään
Cimson Koulutuspalvelut on tehnyt yhteistyötä työelämän kanssa jo vuosikymmeniä eri puolilla Suomea, joten tietämys työnantajien tarpeista on vahva. Palvelua toteuttavilla valmentajilla on ammattitaitoa ja kokemusta haastavassa työmarkkina-asemassa olevien työllistämisestä sekä yhteistyön tekemisestä työnantajien kanssa.
Cimsonin vahvuus on kyky yhdistää asiakkaan osaaminen ja työkyky työnantajan tarpeisiin. Palvelun tavoitteena on löytää työ, johon osittain työkykyinen asiakas onkin täsmätyökykyinen tekijä, jonka taidot ja valmiudet ovat juuri sopivat.
Tavoitteeseen pyritään sillä, että valmentaja auttaa asiakasta tunnistamaan omat vahvuutensa ja tarjoaa tukea työnantajalle ja työyhteisölle uusien ratkaisujen löytämiseksi. Valmentajilla on laajaa osaamista muun muassa työllistymiseen, työkykyyn ja neuropsykiatrisiin haasteisiin liittyvissä kysymyksissä. Tämä tietämys on kaikkien kuntoutusprosessin osapuolten käytettävissä.
Haku Kelan kautta
Hakuohjeet Kelan ammatillisen kuntoutuksen palveluihin ovat Kelan verkkosivuilla. Alle 30-vuotias voi hakea kuntoutukseen ilman lääkärin lausuntoa, mutta yli 30-vuotiaan hakemukseen tulee liittää B-lausunto.
Tutustu tarkemmin työkokeilun ja työhönvalmennuksen sisältöön sekä hakuohjeisiin.
Teksti Kati Säkkinen