Tulosta

Motivaation voimalla maaliin

Latu

Oberstdorfissa järjestetyissä hiihdon MM-kisoissa suomalaiset kokivat sykähdyttävän hetken, kun naisten viestijoukkue saapui maaliin. Joukkueen ankkuri Krista Pärmäkoski ohitti jännittävässä loppukirikamppailussa ennakolta vahvemman, Yhdysvaltoja edustaneen hiihtäjän. Palkinnoksi itsensä ylittämisestä suomalaiset pääsivät podiumille.

Työnhakija voi joskus tuntea joutuneensa omassa elämässään Pärmäkosken paikalle. Ennakkosuosikin haastajaksi, joka voi kääntää tilanteen voitokseen vain taistelemalla sinnikkäästi loppuun asti. Miten tällainen voitto voisi olla mahdollinen? Mistä työnhakija löytäisi tarvittavan energian, vaikka prosessi väsyttäisi jo? Lopputulos on toki monen tekijän summa, eikä hakija voi itse vaikuttaa kaikkeen. Ainakin yhteen asiaan kuitenkin voi ja kannattaa panostaa, nimittäin motivaatioon. Tässä neljä vinkkiä siihen, kuinka voit hyödyntää motivaatiota työnhakusi tukena.

1. Katse kohti maailmaa

Motivaatio tarvitsee syntyäkseen tavoitteita. Selkeät tavoitteet auttavat puolestaan motivaation säilyttämisessä. Siksi kysynkin: Onko sinulla työnhakusi päämäärä selvillä? Suuntaatko tekemisesi kohti omia tavoitteita?

Mikäli näin on, olet kulkemassa oikeaan suuntaan. Teet sinua eteenpäin vieviä asioita ja säästät samalla aikaa ja energiaa. Jos tavoitteet puolestaan tuntuvat epämääräisiltä tai niitä on liian monta, jätä muu hetkeksi syrjään ja keskity niiden selvittämiseen. Mikä on varsinainen tavoitteesi ja mitkä voisivat olla sitä korvaavia vaihtoehtoja?

Päätavoite voi joskus tuntua utopistiselta unelmalta, jota on lähes mahdoton saavuttaa. Kannattaa silti pitää siitä kiinni mutta muotoilla myös välitavoitteita. Niitä on helpompi poimia talteen yksi toisensa jälkeen. Voi konkreettisesti seurata omaa edistymistä ja hiljalleen edetä kohti varsinaista päämäärää.

2. Etsi sinulle sopivat ladut

Kun määrittelee itselle tavoitteita, kannattaa miettiä myös, miksi haluaa pyrkiä kohti tiettyjä asioita. Haluaako esimerkiksi tehdä työtä ”rahan takii” vai jotta voi toteuttaa omien arvojen mukaista elämää? Motivaatiota voidaan sanoa olevan kahdenlaista. Ulkoisesti motivoitunut pyrkii töihin, jotta saisi työstä palkkaa tai muita ulkonaisia etuja. Sisäinen motivaatio puolestaan kumpuaa itsestä. Se syntyy, kun etsiytyy itse aktiivisesti tekemään asioita, jotka juuri itsestä tuntuvat mielekkäiltä ja innostavilta. Sisäinen motivaatio onkin usein ulkoista selkeästi vahvempaa ja pysyvämpää. Kannattaa siis asettaa tavoitteeksi työ, jonka pariin ei joudu pakottamaan itseä, vaan energia työn tekemiseen virtaa luontaisesti.  Tällaisen työn tekeminen tai sen etsiminen ei kuormita samalla tavalla kuin ulkoisesti motivoitu tekeminen.

Sisäisestä motivaatiosta lisää esimerkiksi Tulevaisuusvaliokunnan julkaisussa.

3. Ylös, ulos ja työnhakuun

Monella meistä on tapana jäädä odottamaan ns. sopivaa fiilistä ryhtyä soittamaan työnantajalle tai kirjoittamaan hakemusta. Näin tapahtuu varsinkin, jos deadline siintää vielä riittävän pitkän matkan päässä. Tosiasiassa innostus iskee hyvin harvoin ennen varsinaiseen työhön ryhtymistä. Paljon useammin se syntyy, kun työskentelyn on jo aloittanut. Sopivien hetkien bongailun sijaan työnhakua saa tehokkaammin eteenpäin, kun laatii aikataulutetun suunnitelman ja toimii sen mukaan. Tuloksia saa joka tapauksessa ja innostuskin saattaa yllättää nopeammin kuin olisi etukäteen kuvitellut.

4. Motivaation säilyttävä palkitaan

Rekrytointitutkimuksen mukaan työnantajat pitävät motivaatiota kaikkein tärkeimpänä kriteerinä rekrytointipäätöksiä tehdessään. On siis hyvä, että antaa tulla innostuksen myös rekrytoijan tietoon, työnhakuprosessin jokaisessa vaiheessa.

Työnhaun valmentajana olen usein saanut olla todistamassa hetkeä, kun motivaationsa säilyttänyt työnhakija on palkittu tavoitteidensa mukaisella työpaikalla – viestihiihtäjien pronssimitalin tavoin. Noissa hetkissä on välittynyt monta tunnetta aina kotikatsomoon asti: Väsymystä ja helpotusta, mutta ennen kaikkea iloa ja onnea. Tällainen palkinto odottaa sinunkin maalissasi!

Kuva:
Stux, Pixabay

Pauliina Pylväinen

Kirjoittaja Pauliina Pylvänäinen on työhönvalmentaja Oulusta.