Tulosta

”Epäonnistuminen ei ole menestyksen vastakohta vaan osa sitä”

Insinööri Jawad Ahmed Malik suosittelee vahvasti työnhakupalvelujen hyödyntämistä

Jawad Ahmed Malik
Insinööri Jawad Ahmed Malik työskentelee Nokialla Oulussa. Hän ihmettelee, miten vähän työnhakua tukevia palveluja tunnetaan. Hän suosittelee palveluja jokaiselle, varsinkin maahanmuuttajille, joilla on haasteita markkinoida osaamistaan oikeisiin yrityksiin. Kuva: Malikin kotialbumi.
14.11.2022 Cimson Koulutuspalvelut

Insinööri Jawad Ahmed Malikilla on vahva viesti. Malik osallistuu haastatteluun videoyhteydellä kotoaan Oulusta ja kertoo, että päivät ovat marraskuiseen tapaan alkaneet pimetä ja kylmetä, mutta siihen harmaus jääkin. Malikilla on vain hyvää sanottavaa nykyisestä työstään ja siitä, kuinka hän sinne on päätynyt. Nyt hän haluaa rohkaista myös muita. 

Ammatiltaan Malik on system performance engineer ja töissä asiantuntijana Nokialla. Työkieli on englanti, ja tätänykyä hän opiskelee myös suomea. 

– Nokia on loistava alusta oppimiselle ja kehittymiselle. Minulla on paras mahdollinen tiimi, kollegani ja johto ovat tukena ja olemme kuin kaveriporukka yhdessä saavuttaaksemme tavoitteet. Nokian työetiikka ja -kulttuuri ovat vertaansa vailla, Malik kuvailee. 

Ouluun Malik asettui lokakuussa 2019 Islamabadista, Pakistanista. 

– Muistan vieläkin sen kylmän päivän, kun saavuin Oulun bussipysäkille ja minulla oli ajatuksia menneestä ja unelmia tulevaisuudesta. Mahdollisuus olisi ollut suunnata myös Hollantiin tai Ruotsiin, mutta valitsin Suomen koulutuksen ja tekniikan laadun vuoksi.

Oulussa Malik suoritti kaksivuotisen maisteriohjelman oppimisteknologian alalta. Koska takana oli jo kaksi muutakin loppututkintoa muun muassa Ruotsista sekä vahva työkokemus Pakistanista, Malik aloitti työnhaun toiveikkaasti. 

– Olen optimistinen henkilö. Uskoni on voimani ja ajattelen, että kova työ on avain menestykseen. Valmistumiseni jälkeen hain 10–15 paikkaa joka päivä. Kun saa paljon hylkäysviestejä, on vaikeaa pysytellä myönteisenä. Opin paljon siitä, kuinka kontrolloida ja motivoida itseä tuollaisina hetkinä. Maahanmuuttajilla yleensä on lisäksi paine saada viisumi tietyssä määräajassa ja siksi menestyä työnhaussa. Huonot uutiset syövät, ihminen alkaa yliajatella ja voi päätyä uskomuksissaan jonnekin pimeään kuiluun, Malik pohtii.

Jawad Ahmed Malik opiskeli ensin kaksivuotisen maisteritutkinnon Oulussa aiempien tutkintojen lisäksi. Tavoite oli työllistyä Suomessa. Kuva: Malikin kotialbumi.

Ratkaisun avaimia olivat työnhaun kehikko, vinkit, kontaktit ja yhteydenpito

Yhtenä käännekohtana Malik pitää sitä, kun hän otti yhteyttä TE-toimistoon, josta hänet ohjattiin Cimson Koulutuspalvelujen työhönvalmennukseen. Malik kertoo, että palvelussa hänen kompetenssinsa nähtiin ja siitä alkoi määrätietoinen työskentely. 

– Cimsonin henkilökunta auttoi minua luomaan yhteyksiä yrityksiin. Cimsonin ympäristö oli sydämen pohjasta auttamista, se ei ollut tyypillinen asiakas-yrityssuhde. Joka viikko järjestettiin tapaamisia, joissa työskenteltiin kanssani, kontaktoitiin eri ammattilaisia ja tutkittiin mahdollisuuksia. Sain kullanarvoisia vinkkejä. Jatkuva moraalinen ja ammatillinen tuki oli lopulta menestyksen avain. 

”Opin erityisesti LinkedInin ja CV:n uudelleen muotoilusta ja osaamisen esiin tuomisesta”

Työnhaulle syntyi kehikko ja säännöllinen yhteydenpito. Erityisesti Malik kiittää useita kertoja valmentajaansa Tittaa. Oli joku, joka laittoi linkkejä ja vinkkejä työpaikkoihin, soitteli kontakteille. Tärkeintä oli nähdä, että joku auttaa. Malik itse oli 2–3 tuntia päivässä LinkedInissä ja teki paljon työnhakuun liittyviä töitä. Muutaman kuukauden jälkeen maaliviiva alkoi häämöttää.

– Opin erityisesti LinkedInin ja CV:n uudelleen muotoilusta ja osaamisen esiin tuomisesta. Omasta LinkedIn-profiilista täytyy näkyä, mitä ihminen todella haluaa. Nämä neuvot olivat todella suureksi avuksi, Malik analysoi.   

Malik pääsi töihin Nokialle, kun pääsi kertomaan ja osoittamaan osaamistaan paikan päälle työhönvalmennuksesta saatujen hyvien kontaktien ansiosta. Malik hämmästeleekin, kuinka kehnosti työnhakuvapalvelut, kuten työhönvalmennus, yleisesti tunnetaan. Hän kannustaa työpaikkaa hakevia ottamaan kaiken hyödyn irti tarjolla olevista palveluista.

– Me ihmiset olemme ujoja. Mietimme, miksi minun pitäisi kontaktoida niin paljon yrityksiä. Sen vuoksi, että kukaan ei löydä sinua muuten, Malik vastaa.

Juuri määrätietoisessa kontaktoinnissa palvelu auttaa. Malik muistuttaa sanonnasta ”Ajattele laatikon ulkopuolelta”. Hänen filosofiansa on paremminkin ”Ajattele että laatikkoa ei ole”. Tästä on työnhaussakin hyötyä. 

Mitä yhteistä on työnhaulla ja oliiveilla?

Kotimaassaan Malik on tehnyt montaa työtä. Hän on ollut tietoliikenneinsinööri, kasvattaja, maanviljelijä ja sosiaalityöntekijä. Vahva sosiaalinen omatunto on laittanut tekemään monenlaisia asioita. Pakistanissa hän muun muassa perusti oliiviviljelmän ja istutti 1200 oliivipuuta. Malik kertoo, että kyläläiset ihmettelivät pitkään hänen touhujaan, sillä puut eivät tuottaneet yhtään hedelmää. Malik pyysi odottamaan muutaman vuoden. Kuuden vuoden kuluttua puut antoivat ison oliiviöljysadon ja tätänykyä viljelmä työllistää paikallisia ja on lisännyt monien perheiden hyvinvointia. 

– Nokiallakin parasta työssäni on se, että työskentelen teknologian parissa, joka tukee lähes kaikkia yhteiskunnan segmenttejä ja hyödyttää yhteiskuntaa. 

Toteamme, että työnhaussa ja oliivipuiden istutuksessa on paljon samaa.  

Malik haluaa rohkaista varsinkin kaikkia niitä, jotka ovat tulleet ulkomailta Suomeen ja hakevat muunkielisinä töitä:

”Usko itseesi. Oulussa ja Suomessa on paljon töitä tarjolla. Suomi on rauhallinen maa, tulet rakastamaan sitä. Älä pelkää pimeää. Täällä on lumen valoa ja revontulia. Suomi on hyvä paikka tulla opiskelemaan ja työskentelemään. Älä menetä toivoasi, vaan ota yhteyttä Cimsoniin, ja he auttavat mielellään. Verkostoissani muutaman kuukauden kamppailun jälkeen ihmiset saavat töitä.  Älä aliarvioi itseäsi, osaat kyllä. Kunnioita itseäsi ja taitojasi. Sinun asenteesi on sitä, mitä olet. Ole aktiivinen ja mikä tärkeintä, pysy positiivisena ja pidä yhteyksiä yllä. Haasteet ja ongelmat ovat menestyksen polttoainetta.” 

Oletko kiinnostunut samasta palvelusta? Tutustu työhönvalmennuksiin tai kysy lisää.

Päärilä Tarja
koulutussihteeri
020 7912 972