Soitinhuoltajan yritys sai starttivaiheen tuen valmennuksesta

Lauri on savonlinnalainen soitinkorjaaja, joka huoltaa puu- ja vaskipuhaltimia ympäri maan. Musiikkia ja puhaltimia yli 35 vuotta harrastanut Lauri päätti perustaa yrityksen hauduteltuaan ideaa vuosia.

Lauri Kulmala

 – Kun työuralla oli mietittävä uusia vaihtoehtoja, ajattelin, että jos joskus aikoi yrityksen perustaa, se oli tehtävä nyt.

Omat ja tuttavien soittimet Lauri Kulmala oli huoltanut päivätöiden ohessa vuosikaudet. Mutta ensi kertaa yrittäjyyteen astumiseen Kulmala totesi tarvitsevansa tukea, ja sen hän sai yrittäjävalmennuksesta Savonlinnassa. Ryhmässä hänelle selveni pian, mikä yritysmuoto kannattaa valita ja mitä starttivaiheessa ylipäätään kannattaa ottaa huomioon.

– Yrittäjän on tärkeää tietää tarpeeksi esimerkiksi taloudensuunnittelusta, verotuksesta ja kirjanpidosta. Käytän yhä valmennuksesta saatuja laskureita, joiden avulla pystyy varautumaan vaikkapa tuleviin arvonlisäveroihin.

Puu- ja vaskipuhaltimien korjaajat Suomessa ovat oppineet taitonsa kisälleinä mestareilta tai itse opiskellen. Lauri Kulmala on saanut olla Puolustusvoimista eläkkeelle jääneen soitinkorjaajan Pentti Heinosen opissa. Lauri Kulmala sai vakuuksia taidoilleen, kun mestari totesi nuoremman korjaajan työtapojen olevan jo niin hallinnassa, että enää tarvitsi neuvoa vain soittimiin liittyviä yksityiskohtia.

Tekninen osaaminen työuran ja vapaa-ajan hedelmää

Kulmala uskoo, että työelämässä aiemmin opittua voi hyödyntää uusissakin työtehtävissä: päivätyö tarkkuutta vaativan elektroniikan ja elektromekaniikan parissa sekä kelloseppäkoulutus ovat olleet mainio pohja nykyiseen ammattiin. Soittimien ohella Kulmala korjaa ja huoltaa myös seinäkellot.

Puhaltimia saapuu huollettavaksi nyt eri puolilta Suomea esimerkiksi musiikkiopistoilta ja muusikoilta. Haasteista Kulmala pitää. Tuloksena voi olla esimerkiksi huollossa käyneen 1920-lukulaisen fagotin omistajan kiitosten saaminen.
– Suurin haaste on, että pitää tarkassa työssä koko ajan ajatuksen mukana. Kaikki, pienetkin vaiheet, tehdään niin hyvin kuin mahdollista.

– Tässä työssä ei ole mahdollista oikoa tai tehdä myönnytyksiä. Soittimet ovat kellojen ohella armottomia. Ne joko toimivat tai eivät ollenkaan.