Tulosta

Jos työnhaku tuntuu hankalalta, aloita tästä

Hengitä syvään, istahda hetkeksi ja tee tilannekatsaus. Uusi tilanne on myös uusi mahdollisuus.

Alku on aina hankalin, niin myös työnhaussa. Varsinkin, jos työnhakuun ei ehdi valmistautua etukäteen, vaan työn loppuminen tulee yllätyksenä.

Hengitä syvään, istahda hetkeksi ja tee tilannekatsaus. Uusi tilanne on myös uusi mahdollisuus.

Mistä olet aina unelmoinut? Mitä haluaisit tehdä, jos saisit valita kaikista maailman ammateista? Mikä oli unelma-ammattisi pienenä? Haluatko vaihtaa alaa? Haluatko edetä työurallasi? Unelmointi tekee hyvää, eikä se maksa mitään. Unelmien ei tarvitse olla sellaisia, jotka välttämättä toteutuvat, mutta unelmassa voi olla alkusysäys jollekin aivan uudelle.

Kaikki alkaa unelmien hahmottamisesta.

Ensimmäinen askel on se, että pitää tunnistaa minne haluaa mennä. Joskus se voi olla vaikeaa, joten mieti esimerkiksi millaista on elämäsi kun elät unelmaasi? Missä olet, missä asut, mitä työtä teet ja millaisessa ympäristössä? Piirrä mieleesi kuva unelmastasi, tai kirjoita se paperille ylös mahdollisimman tarkasti.

Kun ajatus on muotoutunut, on aika tehdä unelmasta tavoite. Parkes Robinson on sanonut: ”Motivaatio on sitä, että unelmien päälle vedetään työhaalarit”.

Unelmatyöpaikka on mahdollista saavuttaa.

Aseta itsellesi tavoitteen lisäksi välitavoitteita ja tee itsellesi aikataulu. Ota selvää, mitä sinun pitää tehdä vaihtaaksesi alaa; missä on mahdollista lisäkouluttautua tai opiskella uudelle alalle? Tunnetko jo yrityksiä, missä voi työskennellä unelma-ammatissasi?

Ryhdy mestarietsiväksi ja tee perusteellinen selvitystyö. Sitä ei kuitenkaan tarvitse tehdä yksin, saat apua työnhakuvalmennuksesta, uravalmennuksesta, TE-toimistosta, lukuisilta nettisivuilta ja oppilaitoksista.

Nyt on aika tehdä itsellesi suunnitelma siitä, kuinka pääset tavoitteeseesi. Vaikka sanotaan, että asioilla on taipumus järjestyä, itsekseen ne eivät sitä tee. Pue siis työhaalarit päälle ja aloita suunnittelu!

Mistä sinä unelmoit?

Selina Varis

Seliina Varis on itäsuomalainen työnhakuvalmentaja, jonka haaveena oli kaksi vuotta sitten päästä töihin Kuopioon.