Tulosta

Miksi menisin ryhmävalmennukseen?

Ryhmävalmennus

Miksi menisin ryhmävalmennukseen? Tämä kysymys on voinut pyöriä sinunkin mielessäsi, etenkin jos tarjolla on vaihtoehtona myös yksilövalmennusta. Ryhmävalmennus voi kuitenkin tuoda mukanaan sellaista lisähyötyä, joita pelkkä yksilövalmennus ei tarjoa. Niinpä kokosimme valmentajatiimimme kesken perusteluja sille, miksi ryhmävalmennus on monestakin syystä hyvä vaihtoehto.

Perustelut pohjautuvat kokemukseemme ja saamaamme hyvään asiakaspalautteeseen Lapissa järjestettävistä Kompassi-valmennuksista, joiden osallistujat kertovat toistuvasti olleensa myönteisesti yllättyneitä valmennuksen annista.

Ryhmä tuottaa vinkkejä

Monia voi epäilyttää valmennukseen osallistuminen syystä tai toisesta. Varsinkin ryhmämuotoinen valmennus saattaa jännittää tai jopa pelottaa. Joskus meille valmentajille kerrotaan siitä, että pitkittyneen työttömyyden aikana sosiaalinen piiri kaventuu ja tämä saattaa lisätä jännitystä. Tämä on luonnollista. On hyvä muistaa, että toisetkin osallistujat ovat samassa tilanteessa ja voivat kokea aivan samoin. 

Alkujännityksen jälkeen moni on kertonut, että jo ensimmäisten päivien jälkeen olo on helpottanut. Jo se, että joku toinen on samassa tilanteessa kuin itse, voi tuoda helpottavan kokemuksen: ”En ole yksin”. Voi huomata, että joku toinenkin osaava ja ammattitaitoinen henkilö on työnhakijana, aivan kuten itsekin. Tai voi huomata, että ei olekaan ainoa vastaavien urapohdintojensa kanssa. 

Ryhmässä on mahdollisuus kuulla muiden kokemuksia opiskelusta erilaisilta aloilta ja työpaikoista, mikä tuo uusia näkökulmia myös omiin mahdollisuuksiin. Koolla on kuitenkin erilaisia ihmisiä, erilaisilla taustoilla. Hyvä vinkki omaan tilanteeseen voi tulla juuri toiselta ryhmän jäseneltä.

Valmennus on kuitenkin ikioma polku

Vaikka kyseessä on ryhmäpalvelu, on hyvä tiedostaa, ettei se sulje yhtälöstä pois henkilökohtaista ohjausta; mukana on vahvasti myös yksilöllinen ohjaus ja tuki. Näin ollen pystymme tarjoamaan ryhmävalmennuksen mukanaan tuomia hyötyjä yhdistettynä yksilölliseen räätälöityyn tukeen.

Tukea saa esimerkiksi omassa työllistymissuunnitelmassa sovittujen tehtävien tekemiseen tai täyttämiseen.  Yhteisten aloituspäivien jälkeen jokainen jatkaa yksilöllistä polkua. Polku koostuu tarpeen mukaan ryhmäpäivistä ja/tai yksilöllisestä oman tilanteen edistämisestä. Näin ollen ryhmävalmennuskin voi olla kestoltaan ja toteutustavaltaan joustava palvelu. 

Joustavuudesta kertoo myös, se, että muutamaa räätälöityä ryhmää lukuun ottamatta kaikkiin Kompassi-ryhmiin on mahdollista osallistua kokonaan verkon kautta etänä tai vaihtoehtoisesti hybridinä, jolloin aloituspäivinä voi olla läsnä tietyllä paikkakunnalla ja tämän jälkeen valmennus jatkuu verkossa

Ei voi myöskään olla mainitsematta erästä usein kuuultua myönteistä palautetta. Koska valmennuksessa on tietty aikataulu, moni toteaa: ”On joku syy herätä aamulla”. Ryhmävalmennus on tukenut arkirytmiä ja ajankäyttö on tehostunut.

”Todella mukavaa keskustelua”

Nämä monet pienet ja suuret löydöt ovat tuoneet uutta potkua työnhakuun ja urasuunnitteluun. Osallistujien kommentit tiivistävät tämän kaiken hyvin:

  • Mukavaa ryhmätyötä! 
  • Todella mukavaa keskustelua 
  • Hyvä ilmapiiri 
  • Kannustava ilmapiiri 
  • Saanut uusia näkökulmia, kun on ollut muitakin
  • Vertaistuki muista ihmisistä, en ole yksin 
  • Hyvää on ollut monipuolisuus, ihmisten vuorovaikutus 
  • Olen saanut apua ja itseluottamusta työn hakemiseen valmentajilta ja myös muilta ryhmäläisiltä

Lue lisää Lapin alueen Kompassi-valmennuksista: ”Kompassi-valmennuksen asiakkaat suosittelisivat palvelua”.  

Kirjoittajat Pauliina Pylvänäinen, Hanna Runtti, Mervi Tikkanen ja Mari Tokkonen-Shnoro ovat Cimson Koulutuspalvelujen valmentajia, jotka työskentelevät Lapin alueen Kompassi-valmennuksissa