Tulosta

Osaamisperusteinen yrittäjyys on ytimessä

Nykyään puhutaan paljon innovatiivisesta yrittäjyydestä. Kaiken yritystoiminnan ei kuitenkaan tarvitse olla erityisen innovatiivista.

Startup-yrittäjyys saa usein paljon palstatilaa ja näkyvyyttä. Usein yrittämisestä kertovissa tarinoissa jää vähemmälle huomiolle se, miten putkiasentaja alkaa tehdä alansa hommia yrittäjänä, miten juristi perustaa oman firmansa tai kondiittori avaa kahvilan.

En halua mollata startup-yrittämistä, ja jos joku vaikka saakin satoja miljardeja pelin kehittämisestä, niin hieno homma! Jos kuitenkin puhumme vain startupeista, jää näkymättömiin, että suurin osa yrittäjyydestä on ”perinteistä” yrittäjyyttä. Kuvaisin tällaista yrittäjyyttä sanalla osaamisperusteinen yrittäjyys.

Yrittäminen perustuu usein osaamiseen

Tein kyselyn Lahden iltayrittäjäkursseihimme osallistuneille ja kysyin heiltä esimerkiksi siitä, kuinka tärkeässä roolissa innovatiivisuus on heidän liikeideassaan, kuinka paljon pääomaa he tarvitsevat ja miten tärkeää työkokemus ja oma osaaminen on.

Melkein kaikki ovat sitä mieltä, että heidän yrittämisensä perustuu omaan osaamiseen.

Kukaan ei kertonut tarvitsevansa paljoa pääomaa. Hieman yli puolella oman liikeidean toteuttaminen vaatii jonkin verran pääomaa. Hieman alle puolet vastasi, että toteutukseen ei juuri vaadita pääomaa.

Suuri osa piti yritysideaansa ainakin jossain määrin innovatiivisena, mutta vain noin viidesosa piti ideaansa vahvasti innovatiivisena. Vajaa kolmasosa kertoi, että idea ei ole kovin innovatiivinen.

Yrittäjyyttä varten ei siis tarvita välttämättä suurta pääomaa tai erityisen innovatiivista ideaa.

Oman osaamisen valjastaminen yritysideaksi

Yritystoiminta on yhteiskunnan verenkierto. Ilman yrityksiä meillä ei olisi vaatteita, ruokaa – ei mitään. Koko yhteiskunta pysähtyisi.

Tarvitsemme yritystoimintaa, joka ylläpitää yhteiskuntaa. Kiitokset siis kaikille yrittäjille!

Ja jos pohdit yrittäjyyttä, muista, että ideasi ei tarvitse olla erityisen innovatiivinen ja pienelläkin pääomalla voit päästä liikkeelle. Tervetuloa myös yrittäjävalmennuksiimme pohtimaan, olisiko yrittäjyys sinun juttusi!

Suonpää Jouni

Ajatuksiaan yrittäjyydestä kertoo Jouni Suonpää, Cimson Koulutuspalvelujen hallituksen puheenjohtaja ja itsekin yrittäjä.

Katso alkavat yrittäjävalmennuksemme.

Voit myös hankkia käyttöösi yrittäjävalmennuspakettimme YrittäjäRedin.