Työministeri alleviivasi asenteiden voimaa työllisyyden kohentamisessa
Työministeri Arto Satonen keskusteli työllisyydenhoidosta Cimson Koulutuspalvelujen vieraana Tampereella 6.5.2024
Työministeri Arto Satonen perehtyi Cimson Koulutuspalvelujen toimintaan ja työllisyyspalvelujen vaikutuksiin Tampereella. Mukana olivat myös maakunta-avustaja Jarmo Palukka sekä eduskunta-avustaja Pasi Viitasalo. Työministeri Satonen toi esiin erityisesti yli 55-vuotiaiden työllisyyden vahvistamisen tärkeyden. Kaikkien poliittisten puolueiden yhdessä jaettu tavoite on nostaa työllisyysaste yli 80 prosentin 2030-luvun alussa, ja tässä yli 55-vuotiaat työntekijätkin ovat tärkeässä osassa.
– Työllisyysaste on edelleen alhainen verrattuna muihin Pohjoismaihin. Alakohtaiset erot ovat valtavia, ja miehet ovat toistakymmentä prosenttia naisia jäljissä esimerkiksi sen vuoksi, että naisvaltaisella sote-alalla on huutava pula työntekijöistä. Erilaisia täsmätoimia lainsäädännöstä löytyy, mutta ennen kaikkea pyritään vaikuttamaan sekä työntekijöiden että työnantajien asennepuoleen ja kannustamaan alanvaihtoon ja täsmäkoulutukseen, ministeri Satonen totesi.
Cimson Koulutuspalveluilta työministerin kanssa keskustelemassa oli useita työllisyyspalvelujen ja uraohjauksen ammattilaisia, jotka ratkovat päivittäin työllistymiseen liittyviä solmukohtia ja näkevät, millaiset toimet johtavat onnistumisiin.
– Olemme pitkäikäisin yksityinen työllisyyspalveluja tuottava yritys Suomessa, joten näköalaa kentälle on, totesi toimitusjohtaja Mikko Kotro.
Perustamisvuoden 1990 jälkeen on nähty lamat ja laskut, buumit, rakennemuutokset, kohtaanto-ongelmat ja työvoimapulat. On kuitenkin yksi asia, joka pysyy: ohjauksen ja tuen tarve.
Tämä näkyy nytkin suurimman palvelun, Focus Työpolut -kokonaisuuden, palautteissa Pirkanmaalla. Asiakkaiden antama suositteluprosentti starttiryhmistä on 98. Palvelun päättyessä noin 60 prosenttia on päässyt tulokseen. Suurin osa on saanut työpaikan, ja osa on aloittanut koulutuksen tai ryhtynyt yrittäjäksi. Lisäksi palvelun jälkeen osa tuloksista vasta realisoituu, jolloin voidaan puhua vielä suuremmasta joukosta.
– Aloitimme palvelun pilottina 2019, ja tämä sateenvarjopalvelu on koko ajan kehittynyt niin, että asiakkaat saavat kaiken, mitä tarvitsevat työllistyäkseen, summasi kehitysjohtaja Päivi Ristolainen.
Valmentajat alleviivasivat työministerille, että samaa pakettia ei voi tarjota kaikille, vaan on kontaktoitava työnantajakenttää, luoda rajapintoja, järjestää täsmäpalvelua ja infoja – eli tarjota valinnanvapautta. Tällä hetkellä lähes puolet palveluun tulevista uusista asiakkaista on korkeakoulutettuja, tai osa on juuri yli 55-vuotiaita, joiden tarpeisiin on tärkeää kehittää ja innovoida koko ajan uutta. Hyvän palvelun laadun näkee esimerkiksi siitä, että Pirkanmaan-palveluissa saman verran työllistyy prosentuaalisesti eri ikäryhmistä.
Työministerin kanssa käydyissä keskusteluissa nousi esiin myös pitkäaikaistyöttömyyden torjuminen. Cimson Koulutuspalvelujen asiantuntijat painottivat, että erimuotoisten palvelujen suuntaaminen heti työttömyyden alkuun on toimiva ratkaisu. Näin voidaan seuloa tarpeet ja tarjota tarvittaessa välittömästi syvemmin tukevia palveluja.
Samaa totesi myös Focus Työpolut -palvelun asiakas, työterveyshoitaja Salla Sahamies, jota työministeri Satonen jututti henkilökohtaisesti.
– Työnhakijalle suunnattu tieto tuntuu alussa viidakolta. On ollut äärimmäisen hyvä, että vihdoin viimein ohjauduin palveluun, jossa on erinomaista työelämän osaamista. Saan sparrausta ja voin käydä keskusteluja eri alojen ihmisten kanssa. Olisikin parempi, että olisi heti päässyt ryhmään ja sen jälkeiseen yksilöohjaukseen, eikä vasta muutaman kuukauden työnhaun jälkeen.